This video and article is only available in Dutch

De Zwoele Stad 2023 met Mátyás Bittenbinder & Ellis Kat: "Zou je liever doodgebeten of doodgewurgd willen worden?"
AT5 Producties, AT5, 31 juli 2023

Je weet nooit wat je kan verwachten bij De Zwoele Stad, maar vanavond wordt het wel héél gek. Bioloog Mátyás Bittenbinder stelt twee van zijn vele huisdieren voor aan museumdirecteur en curator Ellis Kat - en nee, het zijn geen katten. Alle vier de gasten worden ontvangen door presentator Redouan Ait Ouarg aan zijn tafel op het Spui, om de hoek bij de Kalverstraat.

Mátyás Bittenbinder is gek op alles wat glijdt, kruipt en krioelt. Nadat hij in een Hongaars meer voor het eerst kennismaakte met een ringslang, wist hij welk pad hij moest bewandelen: jaren later is hij gifonderzoeker aan de Vrije Universiteit en doet hij in zijn vrije tijd mee aan kleine, onbeduidende spelshows zoals De Slimste Mens. Hij kwam afgelopen seizoen tot de finale en werd bekend bij het grote publiek, vooral omdat hij elke aflevering een nieuw dier met zich meenam.

"En toen zaten er ineens zeventien op de muur" - ELLIS KAT, DIRECTEUR EN CURATOR NIEUW DAKOTA

Bittenbinders tafelgenoot Ellis Kat vraagt zich vooral één ding af: "Maar, Mátyás: zou je liever doodgebeten willen worden door een slang, of doodgewurgd?" Kat is zelf ook veel bezig geweest met dieren, de afgelopen maanden. In haar museum op de NDSM-werf, Nieuw Dakota, lanceert ze deze zomer een nieuwe tentoonstelling waarin dieren de kunst hebben bedacht. Daarvoor ging ze op pad met een dierenfluisteraar, om eens echt te weten wat de beestjes op hun hart hadden. Ze verlegt graag de grenzen van kunst en hoe dat gedefinieerd wordt: "Ik zie Nieuw Dakota ook echt een beetje als mijn speeltuin. Alles kan, alles mag. Zolang het maar inspireert."

Klik hier om de video te bekijken