Tentoonstelling
De fantasiewezens van Charlotte Schleiffert zijn in een kring bijeengekomen. Gaat het om een rituele opvoering, om een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?
De tentoonstelling Tolerance Test brengt de monumentale tekeningen van Schleiffert tot leven met licht en geluid.
In deze grote tekeningen − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit.
Het groepsportret toont ons de dynamiek die de samenleving maakt én breekt: een krachtenspel dat onze wereld zo fascinerend, inspirerend en tegelijkertijd zo verraderlijk maakt. Met deze tolerantietest kunnen we onszelf afvragen hoe ver we willen gaan in het onrecht en de ongelijkheid die Schleifferts fantasiefiguren – of zijn het gewoon mensen? − toont.
Voorstelling
woensdag 8 juni, 20:00 uur
zondag 12 juni, 15:00 uur
Op twee momenten vindt een speciale presentatie van Tolerance Test plaats waarbij de tentoonstelling het onderwerp én decor vormt van een voorstelling. Deze voorstelling wordt gespeeld door actrice Kimberley Agyarko, met tekst van Rick Steggerda en regie van Mara van Vlijmen.
De voorstelling (duur: 60 minuten) bestaat uit een opeenvolging van scènes waarin Agyarko wordt geconfronteerd met de stemmen van de fantasiewezens: filosofen, identiteiten uit het verleden, meningen, gedachten van de schrijver en media-uitingen. Hoe verhoudt de actrice zich daartoe vanuit haar eigen identiteit en achtergrond?
Charlotte Schleiffert
Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967) studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch en aan De Ateliers in Amsterdam. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst en verwierf internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Haar werk gaat soms over de liefde, maar vaker over macht en de uitdrukking hiervan in de vorm van geweld, onverdraagzaamheid en over het ondergaan van macht in een toestand van vervreemding en armoede.
Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten op papier en de persoonlijke en krachtige kijk die haar werk geeft op ongelijkheid in de wereld. Behalve tekeningen en schilderijen maakt Schleiffert ook installaties en sculpturen. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in de voormalige tippelzone in het havengebied.
Colofon
Tekeningen: Charlotte Schleiffert
Curator: Johan Idema
Tekst: Rick Steggerda
Verteller (tentoonstelling): Romana Vrede
Spel (voorstelling): Kimberley Agyarko
Regie (voorstelling): Mara van Vlijmen
Stemmen: Roos Bottinga, Anne-Linde Bruijs, Thomas Dudkiewicz, Derron Lurvink, Marius Mensink, Astrid van Eck
Decor- en lichtontwerp: Theun Mosk en Marjolijn Brouwer/Ruimtetijd
Decorbouw: Merijn Versnel/Soultech
Geluid: Bo Koek/Touki Delphine
Productieleiding: Maaike Spits/Ruimtetijd
Technische productie: Martijn van Nunen/Ruimtetijd
Techniek: Jeroen Hoekstra, Douwe Bulten, Bram Anneveldt, Cas Dekker/Ruimtetijd
Tolerance Test wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam, SEC Stichting Cultuur en Educatie, BNG Cultuurfonds, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten en Mondriaan Fonds.
Tolerance Test is een initiatief van curator/cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met Charlotte Schleiffert en scenograaf Theun Mosk/Ruimtetijd.