Ellen Deckwitz – “Voetbal en Seks”

Ellen Deckwitz (1982) was in 2009 Nederlands kampioen Poetry Slam, en won drie jaar later voor haar debuutbundel De steen vreest mij (2011) de C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Daarna verschenen de dichtbundels Hoi Feest (2014) en De blanke gave (2016), de handboeken Zo wordt je een geweldige dichter (2015) en Olijven moet je leren eten (2016), en talloze columns in NRC Handelsblad, NRC Next en De Morgen. Verder verloor ze weliswaar de finaleweek van De slimste mens in 2014, maar ze won wel de Grote Bijbelquiz in 2015 en 2016 én de NTR Boekenquiz in 2016. Bovendien is ze een zwaargewicht op het gebied van voetbalkennis en was ze in de zomer van 2012 deskundige voor het EK voetbal in het NOS-radioprogramma Met het Oog Op Morgen.

IJSWATER

Daar komt hij doorweekt aan, geheel afgetraind
met dat sexy opgeschoren streepje tussen zijn haren
ik ontvang hem met gespreide benen maar zoals altijd
word ik op de avond die aan een wedstrijd voorafgaat
geweerd.

Hij is nu slechts een flacon. Tjokvol testosteron
dat geen mond, omhelzing of kruis nog aanbreken mag,
hij moet alle zorgvuldig opgebouwde stootkracht voor zichzelf houden.

Maar zie hem nou staan met dat handdoekje om, tjokvol hormonen die hij niet op mij mag afreageren maar contractueel bewaren moet
voor die nog grotere grasmat, naakt

kruipt hij naast me in bed en ik mag geen dij beroeren.
Zijn heupen zijn witter en harder dan marmer,
ik mag hem niet naar me toe mag draaien, hij vertrouwt zijn lijf
eerder toe aan ijswater dan aan mijn hete handen,

morgenavond mag ik in de kou staan, tussen de drooggeföhnde vrouwen
die vanachter de hekken naar hun mannen hunkeren, hen zien hollen
over de velden en wij maar verlangen, buitenspel staan,
weten dat voor onze strelingen slechts ruimte is in de blessuretijd.