Mirador del Silica: 21 januari – 11 februari

De zon is onder, de zwembadverlichting aan.
Die was de hele middag al aan.
Het veranderde licht werpt een schaduw op wat de hele dag
afgetekend zichtbaar was: huizen, vulkanen, de oceaan.
Nu zie je de textuur van de muur, het brekende licht in water.
Eigenlijk, valt nu op, hoe de dingen in elkaar steken.

Mirador del Silica van Marieke Schoonderbeek en Eva Pel biedt een preview van hun project One-Man-10-Days-Settlement -29°13 op het Canarische eiland Lanzarote°. Niet meteen in het volle licht, maar als een installatie in opbouw, als eerste aanmoediging tot verbeelding en inspiratie.

Mirador del Rio, een van de hoogste uitzichtpunten van Lanzarote, is ontworpen door kunstenaar en architect César Manrique. Silica is een materiaal dat in lava voorkomt en dat de grondstof is voor het maken van glas. Met One-Man-10-Days-Settlement -29°13° borduren de kunstenaars voort op het gedachtengoed van Manrique, die zocht naar mogelijkheden om het eiland in een vorm van gecontroleerde vrijheid te ontdekken.

Het settlement is een tijdelijke woonplek in het vulkanisch landschap van Lanzarote. In maart 2018 woont en schrijft Arnon Grunberg er tien dagen, vervolgens verdwijnt het. Na afloop worden geen sporen nagelaten, maar middels tekst en verbeelding wordt de bijzondere ervaring deelbaar.

In de installatie Mirador del Silica gaan wijds overzicht samen met de aandacht voor detail; we presenteren de objecten die in het settlement gebruikt worden. De objecten zijn te koop. De opbrengst wordt geïnvesteerd in het project.

Opening:  Mirador del Silica werd op 21 januari geopend
Performance: Tijdens de opening reageerde Clarinde Wesselink met een performance op de installatie van Schoonderbeek en Pel, fragmenten van de performance zijn op video terug te zien
Tentoonstelling: 21 januari – 11 februari

Dit is een project van kunstenaar Marieke Schoonderbeek, in samenwerking met geograaf en kunstenaar Eva Pel. Kijk voor meer informatie op www.burolanzarote.com.

Marieke Schoonderbeek, Settlement partitian variation #3, 2018, gemengde techniek, 243 x 167 x 40 cm, foto © Eva Pel

Marieke Schoonderbeek en Eva Pel, Mirador del Silica #1 en #2, 2018, wol, hout, projectie met ledlicht, foto © Eva Pel

Marieke Schoonderbeek en Eva Pel, Mirador del Silica, 2018, installatieoverzicht, Nieuw Dakota, foto © Eva Pel