Inside Outside en Depth of Field # 3 – Maze de Boer

17 april – 28 mei

In de achtertuin van Nieuw Dakota is het werk Inside Outside van Maze de Boer gerealiseerd. Dit kunstwerk werpt een blik op de particuliere verborgen ruimte die zich achter de garagedeur bevindt. De garage is een universele en individuele ruimte op de grens van binnen en buiten, gewoonlijk onttrokken aan het zicht van de voorbijganger. Inside Outside belicht deze ruimte, met een knipoog naar de lokale industriële bedrijvigheid in Noord: wat zich achter al deze garagedeuren afspeelt, spreekt tot de verbeelding.

Eind vorig jaar werd even verderop, op het Smederijplein en op initiatief van Stichting NDSM-werf, het kunstwerk Common Ground geplaatst. Common Ground is een speeltuin uit Jakarta die Maze de Boer naar Nederland liet transporteren. In ruil liet hij volgens de Nederlandse regel-en vormgeving een nieuwe speeltuin maken die hij op het plein in Jakarta liet plaatsen. De Boer wil laten zien dat spelen universeel is en dat kinderen zich in hun spel niet laten leiden door culturele verschillen of lokale maatstaven.

Ter gelegenheid van deze twee nieuwe kunstwerken in de buitenruimte slaan Nieuw Dakota en Stichting NDSM-werf de handen ineen voor de ontwikkeling van een derde tijdelijke installatie van Maze de Boer in de tentoonstellingsruimte van Nieuw Dakota: Depth of Field #3. Voor de gelegenheid verplaatst Nieuw Dakota haar hoofdingang naar de achterzijde waar je vanuit de tuin door een openstaande deur een garage inkijkt. Een typische ‘mancave’ waar kleine dromen mogen uitgroeien tot megalomane projecten. Voor de duur van de tentoonstelling neemt Nieuw Dakota de sfeer en uitstraling over van de naburige werkplaatsen die de uitstraling van de NDSM zo mooi bepalen. Maar bij binnenkomst blijkt dat in deze werkplaats vooral aan illusie en verbeelding wordt gebouwd die de bezoeker prettig ontregelt.

Inside Outside en Depth of Field # 3 worden mede mogelijk gemaakt door: