Lucas Hirsch – “Nul Nu”


 

 

 

 

 

 

 

 

Lucas Hirsch (1975) is de huisdichter van Museum De Hallen te Haarlem. Zijn debuutbundel familie gebiedt verscheen in 2006 bij Uitgeverij De Arbeiderspers, waar ook de opvolgers tastzin (2009) en Dolhuis (2012) werden uitgegeven. Hirsch is de oprichter van het Haarlemse literaire productiebureau Kleine Revolutie Producties, waarmee hij onder meer het jaarlijkse poëziefestival Dichters in Elswout organiseert. In oktober 2015 verschijnt zijn vierde dichtbundel Ontsla me van alles wat ik liefheb.

NulNu

Omdat ik weten wil waar ik sta
ben ik van mijn lichaam uitgegaan,
trok ik mijn emoties van de wereld af
en kwam op nul tot stilstand

Nul is het punt waar ik sta,
is het lichaam dat ik ben,
de geest met aspiraties, een keurslijf
ter grootte van het universum

Nul is ordening, herhaling,
altijd menselijk imperfect
De laatste utopie, de these
en de antithese,
gedreven door bevrijding,
grenzeloos begrenst

Het is de zone van stilte,
van pure mogelijkheid,
als bij het aftellen voor de oerknal,
de lancering van een raket
Nul is één groot oog, het begin,
is dat wat eindigt, rond

Zie het lichaam dat je bent
de geest die het huist, je dovende
leven, een nieuw begin. Breek, beweeg,
doorwroet, wees teder

Draag jezelf, de wereld die je treft,
desnoods de almaar adelende liefde,
het nageslacht waarvan je droomde
Adem als geheel, kom op nul uit,
houd het vast