A Couch to Match the Painting

11 JANUARI – 1 MAART 2015           –   Opening: 11 januari om 15:00 uur   –   Kunstenaars: Henk Stallinga & Jan van der Ploeg

De Duitse kunsthistoricus Walter Grasskamp agendeerde het in diskrediet geraakte ‚schilderij boven de bank’ als een een nimmer aflatende menselijke behoefte: “Modern art seems to have broken every taboo in the course of its history, but there’s still one that people are reluctant to mention. It’s a genre that’s ridiculed in public, but secretly enjoyed – the couch painting.” Het is deze behoefte die Henk Stallinga en Jan van der Ploeg aan de kaak stellen met een anti-illusionistische werkwijze als gemene deler. Stallinga’s bank getiteld ‚A couch to match the painting’  herleidt het schilderij tot zijn materiële essentie: een object van spieraam en canvas. Net als bij een schilderij is de onderliggende structuur van het spieraam duidelijk zichtbaar en wordt het doek over de constructie van zitvlak, arm- en rugleuning gespannen. Met deze knipoog wordt het onwrikbare maar beperkte huwelijk tussen bank en schilderij uit zijn verband gerukt en ontrafeld. Daarentegen verheft Jan van der Ploeg de muur tot canvas met oneindige mogelijkheden. In zijn muurschilderingen past hij een gereduceerd kleurpalet toe. Monochromie, herhaling, variatie en anti illusionistische diepte zijn verschillende verschijningsvormen, die hij aan de industriële beeldtaal heeft ontleed. Nieuw Dakota presenteert geen kunst voor boven de bank maar een bank voor de kunst.