STEUN ONS

Farmer in the City

februari 10, 2017  |  Algemeen, Tentoonstellingen, Verwacht

Afbeelding: Victory garden, Londen, WOII, onderdeel van het onderzoek van Sarah van Lamsweerde

Het project Farmer in the City verzamelt artistieke concepten van kunstenaars die een koppeling maken tussen hun werk en de omgeving van Nieuw Dakota, Amsterdam Noord, en wiens concepten elkaar beïnvloeden en versterken. Nieuw Dakota fungeert hierbij als laboratorium waar de kunstenaars onderling afstemmen en van daaruit een verbinding maken met de omgeving: het publiek, de publieke ruimte, bewoners, bedrijven en instellingen. Er is naast de voor de hand liggende plekken in Noord juist aandacht voor het nog onontgonnen Noord, ver weg van het IJ, waarbij kunstenaars op zoek gaan naar verhalen, tradities en ambachten. Farmer in the City beslaat meerdere lagen in de maatschappij met coherente en door de kunstenaars gestuurde thematiek waaronder: Seizoenen, Geluidsgolven, Landbouw, Scheepsbouw, Ambacht, Oorlog. Farmer in the City werpt een uniek licht op de eigen omgeving en stelt de autonome kracht van kunst in het publieke domein voorop. De kunstenaars voor Farmer in the City voldoen aan een gemeenschappelijk criterium: hun werkwijze kenmerkt zich door een onderzoekende houding, voortkomend uit een sterke natuurlijke drijfveer om maatschappelijke issues in relatie tot de plek te agenderen, zonder daarbij hun autonome positie ondergeschikt te maken.

Farmer in the City is een langlopend artistiek samenwerkingsproces en onderzoek naar de verbindingen tussen het lokale en het globale.  Farmer in the City plaatst lokale thematiek in een globale context waardoor nieuwe fysieke, virtuele en mentale verbindingen ontstaan. Vanuit dit translokale perspectief bestaat het conventionele centrum en de hegemonie van de Westerse cultuur niet.

In 2018 zal het project resulteren in een tentoonstelling/presentatie.

Deelnemende kunstenaars: Sarah van Lamsweerde, Aimée Zito Lema, Christine Maas, Asunción Molinos Gordo, Marisca Voskamp van Noord, Marjet Zwaans.
Curator: Christiaan Bastiaans