Suzanne Bernhardt en Didi Lehnhausen werkten begin dit jaar beiden als artist-in-residence in respectievelijk Suriname (Moengo) en Indonesië (Yogakarta). Wat hen bindt, behalve hun vriendschap, is een verlangen naar kennis over eeuwenoude materialen, technieken en de rituelen die met deze maakprocessen verbonden zijn.

Suzanne Bernhardt verbleef bij stichting KIBII in Moengo en werkte samen met de Kali’na gemeenschap in Suriname en Frans-Guyana, die nog steeds op traditionele wijze keramiek maakt. Deze eeuwenoude techniek gaat uit van een onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur. Ze liet zich in haar onderzoek leiden door mythologische verhalen en spirituele dagelijkse handelingen. Op zoek naar de Kwepiboom, doorkruiste ze rivieren en wouden; de schors van deze boom vormt een essentieel element in het keramisch proces. Voor Paper Spirits / Soil Mates maakte ze verschillende werken die het contrast tussen bijna verloren geraakte technieken en het moderne leven zichtbaar maken. Ook zal ze op locatie, gedurende de tentoonstelling, nieuw werk branden.

Didi Lehnhausen is gefascineerd door rituelen om dingen, mensen en momenten mee te documenteren. Tijdens haar werkperiode bij Ruang MES 56 in Yogakarta vond ze portretten van na de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië – de eerste “bewijzen” van het onafhankelijke land. Ze ging op zoek naar rituelen om via deze portretten contact te leggen met het verleden. Samen met een schoolklas maakte ze portretten met dezelfde camera waarmee die archieffoto’s waren gemaakt en onderzocht ze met de kinderen wat het betekende om in deze tijd portretten te maken. Op basis van documentatietechnieken, rituelen en ontmoetingen creëerde Didi Lehnhausen drie series waarin de complexiteit van het verleden en de niet meer te negeren invloeden van de huidige tijd zichtbaar worden. Op 19 Juli zal zij een performance doen met portretten uit haar familiealbums. 

In Nieuw Dakota presenteren Didi Lehnhausen en Suzanne Bernhardt de door hen op papier en in aarde verzamelde en gevormde kennis, als een fragmentarisch archief van rituelen, gedragingen, objecten, gedachten en herinneringen die het vertrekpunt vormen voor nieuwe verhalen, ontwikkelingen en (performatieve) experimenten.

Mede mogelijk gemaakt door: AFK, Mondriaan Fonds, Kibii Foundation, Ruang Mes 56, Amsterdamsche Fijnhout, Stadshout en Universiteit Wageningen